Degree in Dentistry (Aff. Centre ADEMA)

300 credits - ADEMA University College

Title
Official
Implementation year of this curriculum version
2024-25

Credit Summary

Core Training Mandatory Elective Subjects External Practicum Final Degree Project Total
  78   174   12   30   6 300

Subject list by year and semester

Subjects

First Year

First Semester

Human Anatomy
Human Biochemistry
Human Microbiology and Immunology
Introduction to Health Research and Statistics
Human Histology

Second Semester

Psychology, Communication and Health
Human Physiology
Bio-morphology and Microbiology of the Stomatognathic System
Epidemiology and Public Health
Radiology and Forensic Dentistry

Second Year

First Semester

Dentistry Materials, Equipment, Instrumentation and Ergonomics I
Basic General and Preventive Dentistry
Introduction to Surgery
Medical Pathology and Anatomical Pathology I
Pharmacology

Second Semester

Dental Pathology
Dentistry Materials, Equipment, Instrumentation and Ergonomics II
Medical Pathology and Anatomical Pathology II
Oral Medicine
Dental Prosthetics I

Third Year

First Semester

Evidence-Based Dentistry
Operative Dentistry
Dental Prosthetics II
Orthodontics I 
Paediatric Dentistry I

Second Semester

Dentist's Surgery IT and Planning
Oral Surgery I
Endodontics
Orthodontics II
Periodontology I

Fourth Year

First Semester

Applied General and Preventive Dentistry
Restorative Dentistry and Clinical Endodontics
Dental Prosthetics III
Orthodontics III
Periodontology II

Second Semester

Oral Medicine II
Cosmetic Dentistry
Dental Prosthetics IV
Paediatric Dentistry II
Oral Surgery II

Fifth Year

First Semester

Health Research and Literature
Integrated Dental Care for Adults I
Integrated Paediatric Dental Care
Elective

Second Semester

Integrate Dental Care for Adults II
Dentistry for Special Patients
Elective
External Placement - Practicum
Final Degree Project

 

  Skills

Competències bàsiques

  • De conformitat amb el que estableix el Reial decret 861/2010, pel qual es modifica el Reial decret 1393/2007, pel qual s'estableix l'ordenació dels ensenyaments universitaris oficials, les competències bàsiques i generals que han d'adquirir els alumnes del grau són:
    1. CB-01 Que els estudiants hagin demostrat posseir i comprendre coneixements en una àrea d'estudi que parteix de la base de l'educació secundària general, i se sol trobar a un nivell que, si bé es recolza en els llibres de text avançats, inclou també alguns aspectes que impliquen coneixements procedents de l'avantguarda del seu camp d'estudi.
    2. CB-02 Que els estudiants sàpiguen aplicar els seus coneixements al seu treball o vocació d'una forma professional i posseeixin les competències que solen demostrar-se per mitjà de l'elaboració i defensa d'arguments i la resolució de problemes dins la seva àrea d'estudi.
    3. CB-03 Que els estudiants tinguin la capacitat de reunir-se i interpretar dades rellevants (normalment dins la seva àrea d'estudi) per emetre judicis que incloguin una reflexió sobre temes rellevants d'índole social, científica o ètica.
    4. CB-04 Que els estudiants puguin transmetre informació, idees, problemes i solucions a un públic tant especialitzat com no especialitzat.
    5. CB-05 Que els estudiants hagin desenvolupat aquelles habilitats d'aprenentatge necessàries per emprendre estudis posteriors amb un alt grau d'autonomia.

Competències generals

  • Valors professionals, actituds i comportaments ètics
    1. CG-01 Conèixer els elements essencials de la professió de dentista, incloent els principis ètics i les responsabilitats legals.

    2. CG-02 Comprendre la importància dels principis ètics i de les responsabilitats legals per al benefici del pacient, de la societat i la professió, amb especial atenció al secret professional.

    3. CG-03 Saber identificar les inquietuds i expectatives del pacient, així com comunicar-se de manera efectiva i clara, tant de forma oral com escrita, amb els pacients, els familiars, els mitjans de comunicació i altres professionals

    4. CG-04 Comprendre i reconèixer els aspectes socials i psicològics rellevants en el tractament de pacients

    5. CG-05 Saber aplicar els principis del control de l'ansietat i l'estrès sobre un mateix, sobre els pacients i sobre altres membres de l'equip odontològic

    6. CG-06 Comprendre la importància de desenvolupar una pràctica professional amb respecte a l'autonomia del pacient, a les seves creences i cultura

    7. CG-07 Promoure l'aprenentatge de manera autònoma de nous coneixements i tècniques, així com la motivació per la qualitat

    8. CG-08 Saber compartir informació amb altres professionals sanitaris i treballar en equip

    9. CG-09 Comprendre la importància de mantenir i utilitzar els registres amb informació del pacient per a la seva posterior anàlisi, preservant la confidencialitat de les dades

    10. CG-10 Conèixer i identificar els problemes psicològics i físics derivats de la violència de gènere per capacitar els estudiants en la prevenció, la detecció precoç, l'assistència, i la rehabilitació de les víctimes d'aquesta forma de violència.

  • Fonaments científics de l'odontologia. Adquisició i valoració crítica de la informació
    1. CG-11 Comprendre les ciències biomèdiques bàsiques en què es fonamenta l'odontologia per assegurar una correcta assistència bucodental.

    2. CG-12 Comprendre i reconèixer l'estructura i la funció normal de l'aparell estomatognàtic, als nivells molecular, cel·lular, tissular i orgànic, en les diferents etapes de la vida.

    3. CG-13 Comprendre i reconèixer les ciències dels biomaterials essencials per a la pràctica odontològica, així com el tractament immediat de les possibles al·lèrgies a aquests materials.

    4. CG-14 Conèixer els processos generals de malaltia, entre els quals s'inclouen la infecció, la inflamació, les alteracions del sistema immunològic, la degeneració, la neoplàsia, les alteracions metabòliques i els desordres genètics.

    5. CG-15 Estar familiaritzat amb les característiques patològiques generals de les malalties i els trastorns que afecten els sistemes orgànics, específicament aquelles que tenen repercussió bucal.

    6. CG-16 Comprendre els fonaments d'acció, indicacions i eficàcia dels fàrmacs i altres intervencions terapèutiques, i conèixer-ne les contraindicacions, interaccions, efectes sistèmics i interaccions sobre altres òrgans, basant-se en l'evidència científica disponible.

    7. CG-17 Comprendre i reconèixer els principis d'ergonomia i seguretat en el treball (incloent control d'infeccions creuades, protecció radiològica i malalties ocupacionals i biològiques).

    8. CG-18 Conèixer, valorar críticament i saber utilitzar les fonts d'informació clínica i biomèdica per obtenir, organitzar, interpretar i comunicar la informació científica i sanitària.

    9. CG-19 Conèixer el mètode científic i tenir capacitat crítica per valorar els coneixements establerts i la informació nova. Ser capaç de formular hipòtesis i recollir i valorar de forma crítica la informació per a la resolució de problemes, seguint el mètode científic.

  • Habilitats clíniques: Diagnòstic, pronòstic i planificació del tractament odontològic
    1. CG-20 Obtenir i elaborar una història clínica que contingui tota la informació rellevant.

    2. CG-21 Saber realitzar un examen bucal complet, incloent les oportunes proves radiogràfiques i d'exploració complementàries, així com l'obtenció de referències clíniques adequades.

    3. CG-22 Tenir capacitat per elaborar un judici diagnòstic inicial i establir una estratègia diagnòstica raonada, i ser competent en el reconeixement de les situacions que requereixin una atenció odontològica urgent.

    4. CG-23 Establir el diagnòstic, el pronòstic i una adequada planificació terapèutica en totes les àrees clíniques de l'odontologia, i ser competent en el diagnòstic, pronòstic i elaboració del pla de tractament odontològic del pacient que requereixi cures especials, inclosos els pacients mèdicament compromesos (com diabètics, hipertensos, immunodeprimits, anticoagulats, entre d'altres) i pacients amb discapacitat.

    5. CG-24 Reconèixer les situacions de risc vital i saber fer maniobres de suport vital bàsic.

  • Habilitats clíniques: Terapèutica odontològica
    1. CG-25 Conèixer i aplicar el tractament bàsic de la patologia bucodental més habitual en pacients de totes les edats. Els procediments terapèutics s'han de basar en el concepte d'invasió mínima i en un enfocament global i integrat del tractament bucodental.

    2. CG-26 Saber planificar i realitzar tractaments odontològics multidisciplinaris, seqüencials i integrats de complexitat limitada en pacients de totes les edats i condicions i en pacients que requereixin atencions especials.

    3. CG-27 Plantejar i proposar les mesures preventives adequades a cada situació clínica.

    4. CG-28 Adquirir experiència clínica sota l'adequada supervisió.

  • Salut pública i sistemes de salut

    1. CG-29 Reconèixer els determinants de la salut bucal en la població, tant els genètics com els dependents de l'estil de vida i els demogràfics, ambientals, socials, econòmics, psicològics i culturals.

    2. CG-30 Reconèixer el paper del dentista en les accions de prevenció i protecció davant malalties bucals, així com en el manteniment i promoció de la salut, tant individualment com comunitàriament.

    3. CG-31 Conèixer el sistema nacional de salut, així com els aspectes bàsics de la legislació sanitària, gestió clínica i utilització adequada dels recursos sanitaris, comprenent la importància del paper del dentista en l'àmbit de l'atenció primària de salut.


Competències específiques

  • Mòdul I (CE-I). Ciències biomèdiques bàsiques rellevants en l'odontologia
    1. CE- I.1 Conèixer els continguts apropiats de les següents ciències biomèdiques per a una correcta assistència bucodental: Embriologia, anatomia, histologia i fisiologia del cos humà.

    2. CE- I.2 Conèixer els continguts apropiats de les següents ciències biomèdiques per a una correcta assistència bucodental: Genètica, bioquímica, biologia cel·lular i molecular.

    3. CE- I.3 Conèixer els continguts apropiats de les següents ciències biomèdiques per a una correcta assistència bucodental: Microbiologia i immunologia.

    4. CE- I.4 Conèixer la morfologia i funció de l'aparell estomatognàtic, incloent continguts apropiats d'embriologia, anatomia, histologia i fisiologia específics.

  • Mòdul II (CE-II). Introducció a l'odontologia
    1. CE-II.1 Conèixer el mètode científic i tenir capacitat crítica per valorar els coneixements establerts i la informació nova.

    2. CE-II.2 Conèixer els principis científics d'esterilització, desinfecció i antisèpsia necessaris per prevenir les infeccions creuades en la pràctica odontològica.

    3. CE-II.3 Conèixer el perill de les radiacions ionitzants i els seus efectes en els teixits biològics, juntament amb la legislació que en regula l'ús. Dirigir instal·lacions de radiodiagnòstic bucal.

    4. CE-II.4 Realitzar les radiografies necessàries en la pràctica odontològica, interpretar les imatges obtingudes i conèixer altres tècniques de diagnòstic per imatge que tinguin rellevància.

    5. CE-II.5 Conèixer els procediments i les proves diagnòstiques clíniques i de laboratori, conèixer la seva fiabilitat i validesa diagnòstica i ser competent en la interpretació dels resultats.

    6. CE-II.6 Reconèixer la normalitat i la patologia bucal, així com l'avaluació de les dades semiològiques.

    7. CE-II.7 Identificar el principal motiu de consulta i la història de la malaltia actual. Realitzar una història clínica general del pacient i una fitxa clínica que reflecteixi fidelment els registres del pacient.

    8. CE-II.8 Conèixer les ciències del comportament i la comunicació que faciliten la pràctica odontològica.

    9. CE-II.9 Manejar, discriminar i seleccionar els materials i instruments adequats en odontologia.

    10. CE-II.10 Conèixer els biomaterials dentals: la seva manipulació, les seves propietats, indicacions, al·lèrgies, biocompatibilitat, toxicitat, eliminació de residus i impacte ambiental.

    11. CE-II.11 Conèixer i utilitzar l'equipament i la instrumentació bàsics per a la pràctica odontològica.

    12. CE-II.12 Aplicar els principis d'ergonomia en el treball odontològic, tant individualment com a l'equip de treball quan sigui apropiat, així com els principis de prevenció de riscs laborals associats a la pràctica odontològica.

    13. CE-II.13 Proporcionar un enfocament global de les cures orals i aplicar els principis de promoció de la salut i prevenció de les malalties bucodentals.

    14. CE-II.14 Educar i motivar els pacients en matèria de prevenció de les malalties bucodentals, controlar els hàbits bucals patogènics, instruir-los sobre una correcta higiene bucal, sobre mesures dietètiques i nutricionals i, en resum, sobre tots els mètodes de manteniment de la salut bucodental.

    15. CE-II.15 Conèixer els efectes del tabac en la salut oral i participar en les mesures que ajudin el pacient que desitja deixar l'hàbit tabàquic. Igualment, conèixer les complexes interaccions entre els factors ambientals, socials i conductuals amb la salut oral i general.

    16. CE-II.16 Conèixer els procediments encaminats a efectuar el diagnòstic de salut oral en la comunitat i saber interpretar els resultats.

    17. CE-II.17 Conèixer les repercussions de les tendències demogràfiques i epidemiològiques en la pràctica de l'odontologia.

    18. CE-II.18 Conèixer l'organització i la provisió de l'assistència en salut oral en la comunitat, tant a l'àmbit privat com al públic, així com l'assistència sanitària general i el paper del dentista en aquests àmbits.

    19. CE-II.19 Elaborar i executar programes de salut oral i conèixer la coordinació interinstitucional i interprofessional necessària per executar-los.

    20. CE-II.20 Conèixer els preceptes eticodeontològics legislatius i administratius que regulen la professió odontològica i la seva aplicació en la gestió, en la pràctica clínica i en la investigació, així com conèixer l'organització, les competències i funcions de les corporacions professionals. Saber emplenar tot tipus de documents i registres medicolegals.

    21. CE-II.21 Conèixer el paper del dentista a les professions sanitàries i treballar amb altres professionals sanitaris i altres membres de l'equip odontològic.

    22. CE-II.22 Reconèixer que el pacient és el centre d'atenció i que totes les interaccions, incloent prevenció, diagnòstic, planificació i execució del tractament i manteniment, han de buscar el seu millor interès, evitant qualsevol tipus de discriminació i respectant la confidencialitat.

    23. CE-II.23 Identificar els signes i actituds que suggereixin la possible existència de maltractaments.

    24. CE-II.24 Conèixer les formes més importants de presentació dels resultats d'una investigació i les seves normes.

    25. CE-II.25 Conèixer els principals índexs, repertoris bibliogràfics i bases de coneixement científic en salut.

    26. CE-II.26 Conèixer els dissenys fonamentals en investigació clínica.

    27. CE-II.27 Conèixer els recursos informàtics i el principal programari d'aplicació en l'odontologia.

    28. CE-II.28 Conèixer els recursos, l'organització, la planificació i la gestió d'un consultori odontològic.

  • Mòdul III (CE-III). Patologia i terapèutica medicoquirúrgica general
    1. CE-III.1 Conèixer els processos generals d'emmalaltir, guarir i reparar, entre els quals s'inclouen la infecció, la inflamació, l'hemorràgia i la coagulació, la cicatrització, els traumatismes i les alteracions del sistema immunitari, la degeneració, la neoplàsia, les alteracions metabòliques i els desordres genètics.

    2. CE-III.2 Conèixer les característiques patològiques generals de les malalties i els trastorns que afecten els sistemes orgànics.

    3. CE-III.3 Conèixer les manifestacions orals de les malalties sistèmiques.

    4. CE-III.4 Conèixer la farmacologia general i clínica en la pràctica odontològica.

    5. CE-III.5 Conèixer les bases farmacològiques de les diferents tècniques anestèsiques tant locals com generals, així com el paper de la sedació i l'anestèsia general en el maneig del pacient odontològic.

    6. CE-III.6 Conèixer i manejar les emergències i urgències mèdiques més freqüents en la pràctica odontològica i les tècniques de reanimació cardiorespiratòria bàsica.

    7. CE-III.7 Tenir coneixements apropiats de nutrició humana, en particular, la relació dels hàbits nutricionals i de la dieta amb el manteniment de la salut i la prevenció de les malalties bucodentals.

  • Mòdul IV (CE-IV). Patologia i terapèutica odontològica
    1. CE-IV.1 Realitzar tractaments bàsics de la patologia bucodental en pacients de totes les edats. Els procediments terapèutics s'han de basar en el concepte d'invasió mínima i en un enfocament global i integrat del tractament bucodental.

    2. CE-IV.2 Diagnosticar, planificar i realitzar, amb caràcter general, un tractament multidisciplinari, seqüencial i integrat de complexitat limitada en pacients de totes les edats i condicions i en pacients amb necessitats especials (diabètics, hipertensos, oncològics, trasplantats, immunodeprimits, tractats amb anticoagulants, entre d'altres) o discapacitats.

    3. CE-IV.2.1 Diagnosticar i desenvolupar una adequada planificació terapèutica en dolor orofacial, desordres temporomandibulars, bruxisme i altres hàbits parafuncionals; patologia dental i periapical; traumatismes bucodentals; patologia periodontal i dels teixits periimplantars; patologia òssia dels maxil·lars, els teixits tous bucals i glàndules annexes; estats d'edentació parcial o total, i en la planificació del seu tractament rehabilitador mitjançant pròtesi dento i mucosuportada, o mitjançant implants dentals, malposicions i/o maloclusions dentals i d'altres alteracions anatòmiques o funcionals de la cara o del sistema estomatognàtic i les seves possibles correccions ortodòntiques, ortopèdiques o quirúrgiques.

    4. CE-IV.3 Adquirir capacitació per realitzar diagnòstics i plans de tractament.

    5. CE-IV.3.1 Prendre i interpretar radiografies i altres procediments basats en la imatge, rellevants en la pràctica odontològica.

    6. CE-IV.3.2 Realitzar models diagnòstics, muntar-los i prendre registres interoclusals.

    7. CE-IV.3.3 Determinar i identificar els requisits estètics del pacient i les possibilitats de satisfer les seves inquietuds.

    8. CE-IV.3.4 Identificar el pacient que requereixi cures especials, reconeixent les seves característiques i peculiaritats.

    9. CE-IV.3.5 Valorar la funció motora i sensorial de la boca, els maxil·lars i annexos.

    10. CE-IV.3.6 Realitzar procediments limitats de tècniques diagnòstiques invasives en teixits tous (biòpsies).

    11. CE-IV.4 Adquirir capacitació per establir tractaments adequats.

    12. CE-IV.4.1 Prescripció apropiada de fàrmacs, coneixent les seves contraindicacions, interaccions, efectes sistèmics i repercussions sobre altres òrgans.

    13. CE-IV.4.2 Aplicar tècniques d'anestèsia local regional.

    14. CE-IV.4.3 Preparar i aïllar el camp operatori.

    15. CE-IV.4.4 Identificar, valorar i atendre emergències i urgències mèdiques que puguin presentar-se durant la pràctica clínica i aplicar tècniques de reanimació cardiopulmonar; gestionar infeccions agudes, incloent la prescripció farmacològica i els aspectes quirúrgics senzills.

    16. CE-IV.4.5 Identificar i atendre qualsevol urgència odontològica.

    17. CE-IV.4.6 Realitzar tractament tant mèdic com quirúrgic de les malalties comunes dels teixits tous bucals.

    18. CE-IV.4.7 Realitzar procediments quirúrgics senzills: extracció de dents temporals i permanents erupcionades, arrels fracturades o retingudes i extracció quirúrgica no complicada de dents no erupcionades i procediments senzills de cirurgia preprotètica.

    19. CE-IV.4.8 Tractar traumatismes dentoalveolars en dentició temporal i permanent.

    20. CE-IV.4.9 Tractar tant farmacològicament com quirúrgicament els processos inflamatoris dels teixits periodontals i/o periimplantars incloent tècniques d'instrumentació periodontal supra i subgingival.

    21. CE-IV.4.10 Valorar i tractar el pacient amb càries o una altra patologia dentària no relacionada amb les càries i ser capaç d'utilitzar tots els materials encaminats a restaurar la forma, la funció i l'estètica de la dent en pacients de totes les edats.

    22. CE-IV.4.11 Dissenyar, preparar les dents, prescriure, registrar, realitzar proves clíniques i col·locar i posar en servei restauracions indirectes: incrustacions, caretes o parts frontals laminades estètiques i corones unitàries.

    23. CE-IV.4.12 Tractar operatòriament els processos destructius i les lesions traumàtiques dentoalveolars.

    24. CE-IV.4.13 Realitzar tractaments endodòntics i aplicar procediments per preservar la vitalitat pulpar.

    25. CE-IV.4.14 Realitzar procediments estètics convencionals des d'una perspectiva multidisciplinària.

    26. CE-IV.4.15 Tractar l'edentulisme tant parcial com total, inclosos disseny biològic (característiques específiques de disseny), preparació dentària, obtenció de registres, proves clíniques i adaptació als pacients de pròtesis removibles parcials i completes, ponts senzills dento-suportats i pròtesis senzilles sobre implants, tant removibles com fixes, incloent la seva «col·locació» i «posada en servei».

    27. CE-IV.4.16 Elaborar les prescripcions dels productes sanitaris a mida «pròtesis dentals» i «aparells d'ortodòncia i ortopèdia dentofacial».

    28. CE-IV.4.17 Realitzar tractament no quirúrgic dels desordres temporomandibulars i dolor orofacial.

    29. CE-IV.4.18 Realitzar el tractament bucodental del pacient infantil i reconèixer-ne les característiques i peculiaritats.

    30. CE-IV.4.19 Identificar i corregir hàbits bucals susceptibles de causar o exacerbar maloclusions.

    31. CE-IV.4.20 Planificar, determinar les característiques específiques de disseny, registres, prescripció, proves clíniques, col·locació i ajust clínic per a posada en servei de mantenidors d'espai fixos i extraïbles i tècniques d'ortodòncia interceptiva, així com elements actius extraïbles destinats a desplaçar dents o corregir mossegades creuades.

  • Mòdul V (CE-V). Pràctiques tutelades i Treball de Fi de Grau
    1. CE-V.1 Pràctiques preprofessionals, en forma de rotació clínica odontològica i amb una avaluació final de competències, que permetin incorporar els valors professionals, competències de comunicació assistencial, raonament clínic, gestió clínica i judici crític. Han d'incloure treball clínic de l'estudiant en pacients de totes les edats i condicions, d'una manera integrada i sota una adequada supervisió.

    2. CE-V.2 Treball de Fi de Grau: Matèria transversal; el treball es realitzarà associat a diferents matèries.


Competències segons complements de formació en Odontologia (CCF).

  • En funció de les matèries optatives que cursi l'estudiant, aquest hauria d'assolir part de les competències següents:
    1. CCF-1 Desenvolupar la comunicació oral i escrita en llengua anglesa en l'àrea d'Odontologia.

    2. CCF-2 Conèixer els fonaments generals de la protecció radiològica en Odontologia i la legislació que regula l'ús d'aparells de raigs X amb fins de diagnòstic mèdic, amb especial atenció als aparells de radiodiagnòstic dental.

    3. CCF-3 Conèixer les mesures per a la prevenció, l'avaluació, el diagnòstic, el tractament i la rehabilitació del trastorns dolorós de l'àrea orofacial.

    4. CCF-4 Analitzar les constants vitals i conèixer les principals emergències mèdiques que poden desenvolupar-se al consultori odontològic.