Listen

20102. Química . Grup 2

Identificació de l'assignatura

Assignatura20102 - Química
Grup Grup 2 ( Campus Digital )
Any acadèmic 2019-20
Crèdits6 crèdits
Període d'impartició Primer semestre
Idioma d'impartició Català
Titulació
  • Grau de Matemàtiques - Quart curs
  • Grau de Biologia - Primer curs

Professors

Professor/aHorari d'atenció alumnes
Hora d'iniciHora de fiDia de la setmanaData d'iniciData de fiDespatx/Edifici
María de las Nieves Piña Capó
neus.pinyaneus.pinya@uib.esuib.es
Responsable
13:00h14:00h Dimecres 09/09/201931/07/2020 QO-231/Edifici Mateu Orfila
15:30h17:30h Dimarts 09/09/201931/07/2020 QO-231/ Edifici Mateu Orfila
Antonio Bauzá Riera
antonio.bauzaantonio.bauza@uib.esuib.es
10:00h11:30h Dimecres 23/09/201931/07/2020 Mateu Orfila Q.O. 231
10:00h11:30h Divendres 23/09/201931/07/2020 Mateu Orfila Q.O. 231

Contextualització

Assignatura de formació bàsica inclosa dins el mòdul Principis bàsics de la Química i la Física. Aquest mòdul es completa amb les assignatures Física i Química Orgànica per les ciències de la vida.

Els coneixements adquirits en l'assignatura Química constitueixen la base per poder continuar i seguir l'assignatura Química Orgànica per les Ciències de la Vida així con assignatures obligatòries d'altres mòduls com Bioquímica, Biologia Molecular i Control Metabòlic.

L'alumne aprendrà els conceptes bàsics de la química. Molts fenòmens quotidians que ens envolten tenen una explicació baix un punt de vista químic i estan íntimament lligats amb la biologia.

Requisits

L'assignatura té un caràcter introductori i de formació bàsica i, per tant, no té requisits essencials.

Recomanables

És recomanable, emperò, que l'alumne tengui coneixements de química a nivell de batxillerat.

Competències

L'assignatura Química té el propòsit de contribuir a l'adquisició de les competències que s'indiquen a continuació, les quals formen part del conjunt de les competències establertes en els plans d'estudis del grau en Biología.

Específiques

  • CE-1. Capacitat per integrar una visió multidiscipinar dels processos i mecanismes de la vida, des de el nivell molecular i cel·lular fins el dels organismes i ecosistemes
  • CE-3. Capacitat per comprendre i integrar les bases moleculars, estructurals, cel·lulars i fisiològiques dels diferents components i nivells de la vida en relació a les diferents funcions biològiques

Genèriques

  • CT-2. Desenvolupar capacitats analítiques i sintètiques d´organització i planificació així com la de resolució de problemes en l'àmbit de la biologia
  • CT-5. Desenvolupar habilitats encaminades al aprenentatge autodirigit i autònom, raonament crític i treball en equip multidisciplinar

Bàsiques

Podeu consultar les competències bàsiques que l'estudiant ha d'haver assolit en acabar el grau a l'adreça següent: http://estudis.uib.cat/grau/comp_basiques/

Continguts

En aquest apartat es detallen els continguts que són objecte d'estudi a l'assignatura i que permetran assolir les competències indicades.

Continguts temàtics

Unitat didàctica 1 Generalitats

Introducció
Matèria: propietats i canvis
Substàncies i mescles: elements i compostos
Àtoms i molècules.
Les molècules de les cèl·lules
L'equació química. Càlculs estequiomètrics

Unitat didàctica 2 Estat gasós

Pressió d'un gas
Lleis de gasos
Equació d'un gas ideal
Estequiometria amb gasos
Llei de Dalton de les Pressions Parcials

Unitat didàctica 3 Reaccions Redox

Principis generals de l'oxidació-reducció
Ajust de les reaccions d'oxidació-reducció

Unitat didàctica 4 Cinètica química

Velocitat de reacció
Lleis integrades de la velocitat
Mecanismes de reacció i equacions de velocitat
Catàlisi. Catàlisi enzimàtica

Unitat didàctica 5 Equilibri Químic

Concepte d'equilibri a les reaccions químiques
Definició de la constant d'equilibri d'una reacció
Càlculs amb la costant d'equilibri. Factors que afecten a l'equilibri

Unitat didàctica 6 Equilibri àcid-base

Àcids i bases. Definicions.
Força relativa d'àcids i bases: constant d'ionització
Dissolucions reguladores
Reaccions de neutralització
Valoracions

Unitat didàctica 7 Estructura electrònica dels àtoms: La taula periòdica dels elements.

Taula periòdica
Configuracions electròniques i taula periòdica
Propietats periòdiques
Els elements biogenèsics

Unitat didàctica 8 Enllaç químic i estructura molecular

Enllaç covalent.

Teoríes per explicar l'enllaç covalent

Forces intermoleculars

La importància de les forces intermoleculars en les cèl·lules vives

Unitat didàctica 9 Termondinàmica

Entalpia.
Treball i Calor
Primera Llei de la Termodinàmica
Entropia
Processos espontanis i segona Llei de la Termodinàmica

Metodologia docent

En aquest apartat es descriuen les activitats de treball presencial i no presencial previstes a l'assignatura. S'afavorirà l'autonomia i el treball personal de l'alumne. Així, l'alumne tindrà a la seva disposició propostes de exercicis per el seu treball autònom.

Volum de treball

A la següent taula es presenta la distribució d'hores segons les diferents activitats de treball presencial i de treball no presencial planificat i la seva equivalència en crèdits europeus o ECTS.

Activitats de treball presencial (2,4 crèdits, 60 hores)

ModalitatNomTip. agr.DescripcióHores
Classes teòriques Classes magistrals Grup gran (G)

Mitjançant el mètode expositiu la professora establirà els fonaments teòrics, així com l'exemplificació pràctica de la resolució de problemes tipus, pròpis de les unitats didàctiques de la matèria. A més es donarà informació, per a cada unitat didàctica, sobre el mètode de treball aconsellable i el material didàctic que haurà d'utilitzar l'alumnat per preparar de forma autònoma els continguts. Les clases teòriques consten de sessions d'una hora, tres sessions per setmana.

42
Seminaris i tallers Seminaris Grup mitjà 2 (X)

Durant els seminaris, els estudiants treballaran de forma individual i/ o en grup, supervisats per la professora, alguns dels problemes i qüestions proposats previament i que presentin una major dificultat. Aquells alumnes que ho desitgin podran sortir voluntàriament a la pissarra a explicar els exercicis que hagin resolt. Els seminaris presencials consten de sessions d'una hora de durada cada setmana.

12
Avaluació Control Grup gran (G)

A meitat del quadrimestre l'alumne realitzarà un examen parcial. Aquesta avaluació permetrà valorar els coneixements adquirits per l'alumne tant en conceptes teòrics com en l'aplicacio dels procediments adequats per a la resolució de problemes que formen part de la matèria.

2
Avaluació Control Global Grup gran (G)

Es realitzarà un examen global al final del quadrimestre, corresponent a la convocatòria oficial, i un examen global corresponent al període de recuperació. Aquesta avaluació permetrà valorar els coneixements adquirits per l'alumne respecte als conceptes fonamentals de la matèria i a la seva aplicació per a la resolució de problemes relacionats.

4

A començament del semestre hi haurà a disposició dels estudiants el cronograma de l'assignatura a través de la plataforma UIBdigital. Aquest cronograma inclourà almenys les dates en què es faran les proves d'avaluació contínua i les dates de lliurament dels treballs. A més, el professor o la professora informarà els estudiants si el pla de treball de l'assignatura es durà a terme a través del cronograma o per una altra via, inclosa la plataforma Aula digital.

Activitats de treball no presencial (3,6 crèdits, 90 hores)

ModalitatNomDescripcióHores
Estudi i treball autònom individual Estudi-preparació de les unitats didàctiques

Després de l'exposició per part de la professora a les classes magistrals respecte a la matèria de les unitats didàctiques, l'alumne haurà d'aprofundir en la matèria. Per facilitar aquesta tasca, s'indicaran els manuals de treball i les referències que s'han de consultar.

35
Estudi i treball autònom individual Preparació dels seminaris

Mitjançant el mètode de resolució d'exercicis i problemes, l'alumne posarà en pràctica l'aplicació dels coneixements teòrics de cada unitat didàctica. Es proposaran un conjunt d'exercicis al llarg del quadrimestre, els quals es treballaran durant els seminaris. L'alumne haurà de fer el treball previ de preparació i resolució dels mateixos per tal d'aprofitar millor els recursos de les sessions de seminaris.

30
Estudi i treball autònom individual Estudi-preparació dels controls

La finalitat d'aquesta activitat no presencial és la de l'estudi i preparació dels controls mitjançant la revisió i l'aprofundiment de les unitats didàctiques, tant pel que fa als conceptes teòrics com pels exercicis pràctics d'aplicació dels mateixos.

15
Estudi i treball autònom individual Exercicis d'autoavaluació

Els alumnes hauran de realitzar a la plataforma de Campus Extens dues proves d'autoavaluació, una abans del primer control i una altra després del primer control i abans del control global de l'assignatura. Els enunciats es facilitaran primer en PDF perquè els estudiants els puguin llegir i elaborar, i tendran un termini de realització definit a la plataforma. Aquestes proves estaran formades per exercicis basats en la matèria explicada a les classes magistrals i els problemes resolts durant els seminaris. Tendran format de pregunta llarga o curta, amb 4 possibles respostes. La resolució de les preguntes de l'autoavaluació es farà, posteriorment a l'entrega, a classe per l'itinerari A, i a tutories pactades per l'itinerari B.

10

Riscs especifics i mesures de protecció

Les activitats d'aprenentatge d'aquesta assignatura no comporten riscs específics per a la seguretat i salut dels alumnes i, per tant, no cal adoptar mesures de protecció especials.

Avaluació de l'aprenentatge dels estudiants

Les competències establertes a l'assignatura seran valorades mitjançant l'aplicació d'una sèrie de procediments d'avaluació. A la taula del present apartat es descriu, per a cada procediment d'avaluació, la tipologia (recuperable o no recuperable), els criteris d'avaluació i el seu pes en la qualificació de l'assignatura.

L'alumne obtindrà una qualificació entre 0 i 10 punts per a cada activitat d'avaluació, la qual serà contrapesada segons el seu pes específic amb el fi d'obtenir la qualificació global de l'assignatura. La nota ponderada final del període d'avaluació només es calcularà per aquells alumnes que tinguin com a mínim 4,0 punts (sobre 10) en la nota de l'examen final.

Per aprovar l'assignatura s'haurà d'aconseguir com a mínim una qualificació global igual a 5,0 punts (sobre 10).

Es considera l'itinerari A el normal per cursar l'assignatura. Les activitats presencials i no presencials que ha de desenvolupar l'alumne/a s'avaluen d'acord amb els procediments i criteris que s'exposen a continuació. Als Seminaris s'avaluarà el grau d'implicació de l'alumnat en la resolució dels problemes, l'obtenció d'una adequada qualificació d'aquest apartat (Seminaris) requereix l'assistència de l'alumnat a les sessions presencials d'aquest tipus programades al calendari de l'assignatura.

Es reserva l'itinerari B als alumnes que, de manera justificada, puguin demostrar la no comptabilitat amb l'horari lectiu de l'assignatura. En qualsevol cas, les proves d'avaluació escrita són igualment obligatòries per l'alumnat de l'itinerari B.

Tot l'alumnat ha d'accedir a la pàgina web per obtenir el material de suport a l'assignatura, els llistats d'exercicis dels seminaris, realització d'autoavaluacions i a les notícies o anuncis.

La no assistència a les proves d'avaluació s'ha de justificar mitjançant un document acreditatiu del motiu al·legat.

D'acord amb l'article 33 del Reglament Acadèmic, "amb independència del procediment disciplinari que es pugui seguir contra l'estudiant infractor, la realització demostradorament fraudulenta d'algun dels elements d'avaluació inclosos en guies docents de les assignatures comportarà, a criteri del professor, una menysvaloració en la seva qualificació que pot suposar la qualificació de «suspens 0» a l'avaluació anual de l'assignatura".

Seminaris
Modalitat Seminaris i tallers
Tècnica Tècniques d'observació ( no recuperable )
Descripció

Durant els seminaris, els estudiants treballaran de forma individual i/ o en grup, supervisats per la professora, alguns dels problemes i qüestions proposats previament i que presentin una major dificultat. Aquells alumnes que ho desitgin podran sortir voluntàriament a la pissarra a explicar els exercicis que hagin resolt. Els seminaris presencials consten de sessions d'una hora de durada cada setmana.

Criteris d'avaluació

Es valorarà la participació activa de l'alumne al seminari, resolucióde problemes a la pissarra i resposta a preguntes formulades.Claretat en el raonament, adequació dels procediments aplicats per resoldre els exercicis proposats i exactitud dels resultats obtinguts.

Percentatge de la qualificació final: 10% per a l'itinerari A
Percentatge de la qualificació final: 0% per a l'itinerari B

Control
Modalitat Avaluació
Tècnica Proves de resposta llarga, de desenvolupament ( recuperable )
Descripció

A meitat del quadrimestre l'alumne realitzarà un examen parcial. Aquesta avaluació permetrà valorar els coneixements adquirits per l'alumne tant en conceptes teòrics com en l'aplicacio dels procediments adequats per a la resolució de problemes que formen part de la matèria.

Criteris d'avaluació

Domini dels coneixements teòrics i operatius de l'assignatura. Exactitud dels resultats obtinguts.

Percentatge de la qualificació final: 25% per a l'itinerari A
Percentatge de la qualificació final: 35% per a l'itinerari B

Control Global
Modalitat Avaluació
Tècnica Proves de resposta llarga, de desenvolupament ( recuperable )
Descripció

Es realitzarà un examen global al final del quadrimestre, corresponent a la convocatòria oficial, i un examen global corresponent al període de recuperació. Aquesta avaluació permetrà valorar els coneixements adquirits per l'alumne respecte als conceptes fonamentals de la matèria i a la seva aplicació per a la resolució de problemes relacionats.

Criteris d'avaluació

Domini dels coneixements teòrics i operatius de l'assignatura. Adequació de les interpretacions i conclusions establertes en funció dels resultats obtinguts. Exactitud dels resultats obtinguts.

Percentatge de la qualificació final: 50% per a l'itinerari A amb qualificació mínima 4
Percentatge de la qualificació final: 50% per a l'itinerari B amb qualificació mínima 4

Exercicis d'autoavaluació
Modalitat Estudi i treball autònom individual
Tècnica Sistemes d'autoavaluació ( no recuperable )
Descripció

Els alumnes hauran de realitzar a la plataforma de Campus Extens dues proves d'autoavaluació, una abans del primer control i una altra després del primer control i abans del control global de l'assignatura. Els enunciats es facilitaran primer en PDF perquè els estudiants els puguin llegir i elaborar, i tendran un termini de realització definit a la plataforma. Aquestes proves estaran formades per exercicis basats en la matèria explicada a les classes magistrals i els problemes resolts durant els seminaris. Tendran format de pregunta llarga o curta, amb 4 possibles respostes. La resolució de les preguntes de l'autoavaluació es farà, posteriorment a l'entrega, a classe per l'itinerari A, i a tutories pactades per l'itinerari B.

Criteris d'avaluació

Exactitud dels resultats dels exercicis proposats. Les respostes errònies no descompten al valor de la nota.

Percentatge de la qualificació final: 15% per a l'itinerari A
Percentatge de la qualificació final: 15% per a l'itinerari B

Recursos, bibliografia i documentació complementària

Bibliografia bàsica

- "Química, La Ciencia Básica"; M.D. Reboiras; Ed: Thomson Editores Spain, 2006. ISBN: 84-9732-347-5

- "Fundamentos de Química Biológica"; A. Garrido Pertierra, Ed: Interamericana-McGraw-Hill, 1990.ISBN: 84-7615-589-1

- "Química", tomos 1 y 2; R.J. Guillespie, D.A. Humphreys, N.C. Baird, E.A. Robinson; Ed: Reverté, 1990.ISBN: 84-291-7183-5

- "Química per a les ciències de la naturalesa i de l'alimentació"; Josep Saña Vilaseca; Ed: Vicens Vives, 1993.ISBN: 84-316-3282-8

- "Química"; Raymond Chang, 4 edició, Ed: Mc Graw-Hill; 1992. ISBN: 970-10-0089-7